Türkiye Gazeteciler Federasyonu

37- BAŞKANLAR KONSEYİ – 27-29 NİSAN 2012 ESKİŞEHİR

Türkiye Gazeteciler Federasyonu 37. Başkanlar Konseyi Toplantısı Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti’nin ev sahipliğinde yapıldı.

Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti’nin kuruluşunun 60. yılı nedeniyle düzenlenen etkinliklere de katılan TGF Başkanlar Konseyi Üyeleri, Eskişehirli meslektaşlarımızın sevincine de ortak oldu.

  1. Başkanlar Konseyi Toplantısı’na TGF’ye üye 51 meslek örgütünün başkan ya da temsilcilerinin yanı sıra Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir, Eskişehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Eskişehir millitvekilleri Sahil Koca ile Kazım Kurt’un da aralarında bulunduğu kent yöneticileri, siyasi parti temsilcileri, meslek örgütleri, basın kuruluşu temsilcileri ve sivil toplum örgütleri de hazır bulundu.

 

TGF Başkanlar Konseyi Toplantısı’nın ardından aşağıdaki konuların kamuoyuna duyurulması kararlaştırıldı.

Mesleğini zor koşullarda yapan, günün her saatinde görevinin başında olan ve dünyanın en riskli meslek sıralamasında başlarda bulunan gazetecilerin kazanılmış hakkı olan ancak 2008 yılında ellerinden alınan yıpranma hakkı yeniden geri verilmelidir. TGF, meslektaşlarımızın en kutsal hakkı olarak gördüğü yıpranma hakkının geri alınmasıyla ilgili mücadeleyi ısrarla sürdürecek ve takipçisi olmaya da devam edecektir.

Basın özgürlüğünün sınırlarının genişletilmesi ile ilgili problemler ve buna bağlı olduğunu düşündüğümüz tutuklu gazeteciler sorunu ülke gündemimizin ilk sıralarında bulunmaya devam etmektedir. Yargının tutukluluk süreleriyle ilgili olarak verdiği çelişkili kararlar vicdanları yaralamakta ve gerek ülkemiz, gerekse dış dünya kamuoyunda rahatsızlık yaratan bu durum basın emekçilerini mağdur etmeye devam etmektedir. TGF olarak, tutuklulukları cezalandırılmaya dönen meslektaşlarımızın, ‘özgür yargılanmaları’ yönündeki talebimizi vurguluyor, konuyla ilgili olarak bugünlerde atıldığını gördüğümüz adımların “daha kapsayıcı” nitelikte olması gerektiğine inanıyoruz.

Basın İlan Kurumu şubelerinin bulunduğu illerin sayıları arttırılmış ve bu illerdeki meslek kuruluşlarımıza belli oranlarda maddi destek sağlanmıştır. Hiç kuşkusuz bu ciddi bir adımdır ancak yeterli değildir. Meslek örgütlerimizin tamamına yönelik adaletli bir maddi destek programı belirlenmeli ve ilgili yönetmelik yeniden düzenlenmelidir. TGF, bu sorunun çözüme kavuşturulmasında her türlü katkıyı sağlama hazırdır ve daha önce de önerdiği gibi konunun, Gazeteciler Cemiyetleri Basın Vakfı’nın devreye sokularak kesin biçimde çözülebileceğini düşünmektedir. Gerçekten çok güç koşullar altında ayakta durmaya çalışan meslek örgütlerimizin desteklenmesi, yerel basının her açıdan ayağa kalkmasını sağlayacak, bu da gerek basın özgürlüğü gerekse demokrasi ile ilgili kriterlerimizin olumlu yönde gelişmesini temin edecektir.

Mesleği uzun yılar yaptıkları halde öğrenim yetersizliği nedeniyle basın kartı alamayan meslektaşlarımız için düşünülen “ilkokul mezunlarına basın kartı” sağlanmasına yönelik tanınan fırsat önemlidir. Ancak ikinci bir fırsatın da tanınmasıyla birlikte, TGF’ye, bu konunun istismar edildiğine ilişkin bilgiler gelmekte ve gazetecilik mesleğiyle yakından uzaktan ilgisi olmayanların da basın kartı aldıkları görülmektedir. Bu konunun, mesleğimizde bir itibar sorununa yol açmadan sonuçlandırılması için mutlak surette meslek örgütlerimizden destek alınmalı, diğer bir deyişle, başvuru sahipleri için o kentteki meslek kuruluşundan teyit anlamında referans istenmelidir.

Basın ilan Kurumu’nun, gazetelerin internet siteleri için başlattığı resmi ilan uygulamasını önemsiyor ve önemli bir adım olarak görüyoruz. Ancak internet haberciği yapan, gazetecilik mesleğine, yeni medya olarak adlandırılan internet siteleri aracılığı ile katkı koyan ve ciddi kadrolaşmalarla sistemli bir çalışmanın içinde olan kurumları da kapsayan bir yasaya acil olarak ihtiyaç duyulduğu açıktır. Resmi ilanların internet medyasında da yayınlanmasına yönelik olarak hazırlanmakta olan yasa da, adil bir dağılımı içermeli ve mesleğe ciddi katkılar sağlayacak olan medya organlarını kapsamalıdır. TGF, bu konuda da üyesi bulunduğu meslek örgütleriyle birlikte üzerine düşecek görevi yerine getirmeye hazırdır.

 

Reklam Alanı