Türkiye Gazeteciler Federasyonu

32- BAŞKANLAR KONSEYİ – 14-16 OCAK 2011 BALIKESİR

Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen TGF 32. Başkanlar Konseyi Toplantısı’nda, Çalışan Gazeteciler Günü’nün 50. yılının önemine değinildi ve basın emekçilerinin bu süreçte yaşadığı kayıpların giderilmesi için mücadele edilmesi kararlılığı vurgulandı.

Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen TGF 32. Başkanlar Konseyi Toplantısı’nda, Çalışan Gazeteciler Günü’nün 50. yılının önemine değinildi ve basın emekçilerinin bu süreçte yaşadığı kayıpların giderilmesi için mücadele edilmesi kararlılığı vurgulandı.

Başkanlar Konseyi’nin bu toplantısına ikinci kez Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de katıldı.

Aynı zamanda Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti’nin “50. Yıl başarı Ödülleri”nin dağıtıldığı toplantı, geniş bir katılıma sahne oldu.

54 meslek örgütü başkan ve temsilsinin katıldığı 32. Başkanlar Konseyi’nde dile getirilen konular değerlendirilerek aşağıdaki görüşlerin kamuoyuna duyurulmasına karar verilmiştir:

Ülkemizde, basın özgürlüğü son dönemlerde hızla geriye gitmektedir. Dünya sıralmasında 178 ülke arasında 138. sıraya düşen Türkiye’de, hükümetin; basın özgürlüğü önündeki tüm engelleri kaldırması, düşüncelerinden ve gazetecilik faaliyetlerinden dolayı tutuklu bulunan gazetecilerin serbest bırakılması, gazetecilerle ilgili sürdürülen 5 binin üzerinde davayla ilgili gerekli yasal düzenlemeleri yaparak, gazeteciler üzerindeki ceza tehtidinin sonlandırılması gerekmektedir.

Düşüncelerinden dolayı gazeteciler yargılanmamalı, tek güçleri düşünceleri ve kalemleri olan gazetecilerin kamuoyunu aydınlatma görevlerini rahat, güvenli ve özgür bir ortamda sağlanması temin edilmelidir. Unutulmamalıdır ki, bugün medyadan esirgenen özgür düşünce ortamı ve çağdaş demokrasi değerleri yarın herkese gerekli olabilir.

Türkiye’deki basın meslek örgütleri tarafından oluşturulan, dönem başkanlığını Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun yaptığı Gazetecilere Özgürlük Platformu’nun tüm çalışmalarına desteğin aktif ve etkin faaliyetlerle sürdürülmesi kararlaştırılmıştır.

16 Ocak 1923 Türk basını için önemli bir gündür. Ülkemizin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk bu tarihte İzmit’te ilk basın toplantısını düzenleyerek, ülkenin geleceğini gazetecilerle paylaşmıştır. Mustafa Kemal Atatürk yeni kurulacak olan cumhuriyeti, ilk kez gazetecilerle değerlendirmiştir. Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nin tespitiyle her yıl Basın Onur Günü olarak kutlanan 16 Ocak tarihinin bundan sonraki yıllarda da anlamlı birgün olarak değerlendirilmesinin ve Büyük Önder’in, basına ve basın özgürlüğüne verdiği değerin bir kez daha altının çizilmesinin gerekliliği vurgulanmıştır.

Hükümetin teknolojinin gelişmesini gerekçe göstererek medya sektöründe yıpranma hakkını kaldırması basın emekçilerine vurulmuş en büyük darbedir. 1961’de kazanılan, 2008’de elimizden alınan bu hakkın geri kazanılması, medya çalışanlarının en büyük isteğidir. Unutulmamalıdır ki; bu meslekte teknoloji ne kadar çok gelişirse gelişsin, gazetecilerin çalışma şartlarındaki ağırlık ve meslek riskleri azalmamış tam tersine daha da artmıştır. Dolayısıyla tüm meslek örgütlerimiz yıpranma hakkının geri alınmasıyla ilgili mücadeleyi her platformda sürdürecekler, meslektaşlarımız da konuya dair duyarlılıklarını her fırsatta dile getireceklerdir. Buna bağlı olarak sendikal örgütlenmenin neredeyse tamamen yitirildiği basın sektöründe büyük bir emek sömürüsü yaşanmaktadır. Hükümet, yasal düzenlemelerle basın sektöründe sendikal örgütlenmeyi mutlaka güvence altına almalıdır.

Basın İlan Kurumu, yerel medyanın ayakta kalmasını sağlayan en önemli kurumlardan biridir. Bu noktada resmi ilan fiyat tarifesinin günümüz ekonomik koşullarına uygun hale getirilmesi gerekmektedir. Resmi ilanların en büyük payını oluşturan İcra İlanlarıyla ilgili yerel basın lehine yasal bir düzenleme yapılması şarttır. Ayrıca, Basın İlan Kurumu gelirlerinden bazı meslek örgütlerine aktarılan payların Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun, zor şartlar altında faaliyet gösteren tüm üye örgütlerine adil bir şekilde dağıtılması sağlanmalıdır.

Basın Kartı son dönemlerde sektörde en çok tartışılan konudur. Bunun da nedeni, kart verilirken, meslek örgütlerinden görüşlerin alınmamasıdır. Basın Kartı Komisyonu’nun, başvuru yapan kişilerin bölgesindeki meslek örgütlerinden görüş ve bilgi alması gerekmektedir. Ayrıca, basın kartının resmi kimlik olarak kabul edilmesine yönelik düzenlemeler yapılması sektör çalışanlarının en büyük beklentilerinden biridir.

TGF Yönetim Kurulu, TGF Başkanlar Konseyi tarafından üyeliği önerilen Kahramanmaraş Gazeteciler Cemiyeti’nin üye olarak kabul edilmesini kararlaştırmıştır.

Reklam Alanı